This is where we put everything that does not necessarily fit in one of our travelogues, or other pages, but is – in our view – interesting enough to share, and contributes to the objectives of theonearmedcrab.com.

 

besttraveled photoCheck out the interview with Bruno Oudmayer on www.nomadmania.com

 

 

 

 

TCC's Worldmap

TCC’s Worldmap

Travelers are always looking for fellow travelers. But whether the Travelers’ Century Club is what I was looking for, I doubt it.

There is something called the Travelers’ Century Club, TCC, for people who have traveled to one-hundred countries or more. Recently, I saw a copy of The Centurian, their monthly newsletter, where on the back page several members were congratulated with their newly achieved Diamond membership, for having visited no less than 300 countries. I didn’t think there were that many countries in the world, despite the ever-expanding numbers from collapsing empires and successful independence movements, until I checked the TCC countries and territories list on their website.

Read more

 

duizenddagenOorlogsjournalistiek met een twist

“Duizend Dagen Extreem Leven” (2013) is, volgens de sub-titel, een dag boek van een oorlogsjournalist in Afghanistan. Die journalist is Nathalie Righton, die voor de Volkskrant zo’n drie jaar, van begin 2010 tot eind 2012, verslag deed van het Afghanistan conflict, in Afghanistan. Er is wel het een en ander aan te merken op het boek. Het had wat strakker geschreven kunnen zijn, met minder herhalingen. Een goede editor had de tekst flink kunnen inkorten. Af en toe vervalt mevrouw Righton in cliches die je eigenlijk niet van een journalist zou mogen verwachten. Af en toe is ze ook wel heel erg zelfingenomen, en bewust van haar heldenstatus.

Dat gezegd hebbende, is dit een geweldig verslag van een persoonlijke ervaring in een heel confronterend oorlogsgebied dat voor de Westerling zo ongrijpbaar blijft vanwege de enorme cultuurverschillen.

Read more

 

arg_het gebroomde landEen Argentijnse droom, of toch een nachtmerrie?

“Het Gedroomde Land” (2012) van Vera Keur en Theo van Stegeren beschrijft een land dat gedomineerd werd, en nog steeds wordt, door corrupte sterke mannen aan het hoofd van de instituties – nationale en provinciale regeringen, het leger en de marine, de kerk, de grote bedrijven – die samenspannen om Argentinie te exploiteren, vaak via schimmige regelingen, ronduit criminele methodes, of anderzijds twijfelachtige manieren.

Read more

 

Uniek inkijkje in het leven op het Arabisch Schiereiland

“Ver van mijn Bed” (2011) van Antoinette Vlieger heeft als subtitel “Avonturen op het Arabisch Schiereiland”. Mevrouw Vlieger heeft voor haar promotie onderzoek naar de rechten van dienstmeisjes in het Midden Oosten een aantal maanden doorgebracht in Dubai en Saoedi Arabië, en schrijft boeiend over haar ervaringen daar. Zonder haar hele proefschrift nou meteen in het boek te verwerken, zijn de – enigszins voorspelbare – uitkomsten van haar onderzoek wel duidelijk: de meisjes hebben geen rechten, en kunnen zich nergens beroepen. Maar interessanter nog is haar beschrijving van de lokale samenleving, zowel haar eigen kijk daarop als die van een aantal lokale mensen met wie ze optrekt.

Read more